Bahan-bahan A (Biskut)
1) 500 g tepung gandum
2) 250 g buttercup/planta pun blh asalkan margerin
3) 2 sudu gula icing (ikut rasa nk manis lg pun blh tp prefer 2 sudu je)
4) 1 tutup esen vanilla
5) 1 biji telur
Bahan-bahan B (Filling Krim Kastard)
1) 1 tin susu cair(xksah apa brand pun)
2) 2 sudu tepung kastard
3) 2 sudu gula icing
Cara membuatnya
Biskut
Kacau buttercup/planta dgn gula icing terlebih dahulu sehingga kembang, kemudian masukkan esen vanilla, kacau lagi dan selepas itu mskkan telur, setelah agak kembang, masukkan tepung gandung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. setelah itu, bentukkan doh tersebut ke dalam bekas yg korang suka. bakar 180 darjah celcius dan selama 20 minit atau korang tgk agak kuning rangup dah ok.
Filling
Masukkn susu cair, gula dan tepung kastard ke dalam periuk dan masak dan kacau bahan tersebut sehingga agak pekat.
Lastly, uols leh la letak buah2an yg korang suka, cthnya strawberry ke,anggur ke, kiwi ke,tp jgn lak korang letak durian lak.hehehe..so slmt mencuba utk semua.
tips : bila dh msk filling tu, biar dlm 1 atau 2 minit,kemudian terus masukkn carefully dkt doh yg dh dibakar tu..nti klu lmbt takut filling tu jadi keras lak.
tepung gandum 500 g
gula icing 2 sudu
gula icing + butter
kacau smpai kembang & mskkan esen vanilla
dh jadi doh
time letak filling kastard
yea..dh jadi..sedia utk dihidang dgn pinggan yg comey
No comments:
Post a Comment