i'm Yours

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday 9 April 2012

KEK BUAH COMEY a.k.a FRUIT TARLET

ne bila korang baca tajuk, mesti terliur dh rasa tekak tu kan...hehehe...saje nk bg korang rasa camtue..tp niat sbnrnya nk ajar korang wat resipi ne...so nti bila buat,jgn meleleh lak air liur dlm bekas tepung,hehehe..actually resipi ne sy belajar dengan mom's in law..1 hari tu dia ada dpt tempahan dari nerber utk wat fruit tartlet ne, then mak sajer wat lebih utk minum petang.so lps try mkn tu,terus jatuh cinta dan ckp dgn mak mertua, nk belajar wat kuih ne..so mak mertua lak mmg xlokek dgn ilmu2 memasak ne trs setuju dan ckp ok,so sabtu bru ne g beli buah kat psr mlm,niat nk beli buah kiwi,anggur dan strawberi,tp last minit g cari, tgl buah strawberi je..so okla kot.ahad smlm, mak ajar wat....mak guide smbil masak utk lunch.seyes cuak mula2..aku kena wat sndiri.mula2 rasa xkonfiden je nk wat sndiri tnpa air tgn mak,tp sbb nk jadi menantu yg baik kan..so sahut cabaran wat sndiri.agak2 aku byk kali tnya mak dtg tgk aku punya adunan.dan klu uols nk tau kat umah mak mertua sy ne lak, semua bhn2 masak semedang je ada,so blh dikatakan hmpir setiap masa mesti mak mertua aku ne asyik masak je,smpai menantu dh chubby sbb asyik mkn je(mak mertua xpaksa suh mkn...aku je asyik layan sgt nafsu mkn).so ne adalah resipi utk korang..pjg lebar sgt ye celoteh aku..hehe..selamat mecuba :)

Bahan-bahan A (Biskut)
1) 500 g tepung gandum
2) 250 g buttercup/planta pun blh asalkan margerin
3) 2 sudu gula icing (ikut rasa nk manis lg pun blh tp prefer 2 sudu je)
4) 1 tutup esen vanilla
5) 1 biji telur

Bahan-bahan B (Filling Krim Kastard)
1) 1 tin susu cair(xksah apa brand pun)
2) 2 sudu tepung kastard
3) 2 sudu gula icing

Cara membuatnya
Biskut
Kacau buttercup/planta dgn gula icing terlebih dahulu sehingga kembang, kemudian masukkan esen vanilla, kacau lagi dan selepas itu mskkan telur, setelah agak kembang, masukkan tepung gandung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. setelah itu, bentukkan doh tersebut ke dalam bekas yg korang suka. bakar 180 darjah celcius dan selama 20 minit atau korang tgk agak kuning rangup dah ok.

Filling
Masukkn susu cair, gula dan tepung kastard ke dalam periuk dan masak dan kacau bahan tersebut sehingga agak pekat.

Lastly, uols leh la letak buah2an yg korang suka, cthnya strawberry ke,anggur ke, kiwi ke,tp jgn lak korang letak durian lak.hehehe..so slmt mencuba utk semua.

tips : bila dh msk filling tu, biar dlm 1 atau 2 minit,kemudian terus masukkn carefully dkt doh yg dh dibakar tu..nti klu lmbt takut filling tu jadi keras lak.

tepung gandum 500 g

gula icing 2 sudu

gula icing + butter

kacau smpai kembang & mskkan esen vanilla

dh jadi doh

time letak filling kastard

yea..dh jadi..sedia utk dihidang dgn pinggan yg comey




No comments: